torsdag 13 augusti 2009

Varför överhuvudtaget frivilligt skuldsätta sig ?

Som privatperson är det självklart att man på alla vis undviker att skuldsätta sig - om man har andra möjligheter. Oftast då det gäller större anskaffningar, t.ex. bostad, har man inte det.

Men att personer med hog ekonomisk utbildning anser att däremot stater med teoretisk makt och befogenhet att själva skapa sina pengar, frivilligt bör skuldsätta sig - har jag mycket svårt att smälta.

Vad tycker du?

6 kommentarer:

Helge sa...

Jag är av samma åsikt, varför skuldsätta sej om man inte behöver det? Ok, situationen nu är kanske sådan att det är nödvändigt, utgående från den ekonomiska situation vi är i, men det är skrämmande att höra "experter" säga att vi har små skulder och att vi kan och bör ta mera skulder.

Många tycks anse att skulderna inte behöver betalas tillbaka eller att de kan betalas av med nya skulder. Det är ett skrämmande arrogant sätt att hantera pengar.

Lars Osterman sa...

Helge,

Min poäng är ju den att det aldrig borde behöva uppstå en situation där en suverän stat skall behöva "låna" pengar av någon.

Uppstår det en sådan situation så betyder det ju att någon har konspirerat mot staten för att dra ekonomisk nytta av det hela. Och här har vi bakgrunden till dagens stora offentliga skuldsättning till följd av "banking bisnes".

Enligt Kjeld Heising fungerar stater i dag närmast som stora penningdammsugare åt internationella storbanker. Dessa har genom korrupta politiker ordnat det så att folket i praktiken slavar åt bankerna genom räntan på statskulden. Bara ett litet land som Finland har betalt typ 700 miljarder SEK i räntor på statskulden 1990-2008. (fakta =65 miljoner euro)

Addera alla andra länders räntebetalningar och du kommer upp till astronomiska belopp - som hamnat VART ? Svara på den frågan den som kan....

Helge sa...

Jo, jag fattade din poäng och det var det jag menade med att jag är av samma åsikt. Det är också orsaken till att jag läser din blogg. ;)

Vad jag menade med att det nu är nödvändigt, är den situation som staten har försatt oss i.o.m att de gett bort rätten/ansvaret att skapa pengar och därför är staten tvungen att ta lån.

Jag menar inte att det är nödvändigt i absolut mening. Staten kunde ju ändra detta om det fanns tillräckligt med politisk vilja men det kommer det knappast att finnas för bankerna har de flesta "experterna" bakom sej och de kan skrämma politikerna att ta de beslut de vill.

De behöver bara hota med ekonomisk katastrof och ingen politiker vill ta ansvaret för att ha skapat en sådan. De kommer också att förlöjliga en politiker med sådana åsikter som går emot bankerna alltför mycket. Jag tror inte heller att en "expert" som arbetar emot bankerna har någon större chans till karriär och kanske samma sak gäller politikerna.

Kanske har jag fel och kanske är jag alltför pessimistisk. Jag hoppas så, för jag skulle väldigt gärna se en förändring av det ekonomiska systemet för det vi har är inte bra.

Lars Osterman sa...

Du har säkert alla skäl att vara pessimist.

Men just nu börjar ett tidsfönster öppna sig. Och det betyder möjlighet att ändra systemet till det bättre.

Allt fler börjar inse fakta: den ekonomiska utsugningen som tillåtits fortgå i hundratals år, är bara politik. Och allt som är politik kan ändras så länge vi har en man en röst.
Men klart att upplysning och informationsspridning kostar - och här är reformrörelsens akilleshäl.

Men tur att ens bloggarna än så länge är gratis.

Helena Palena sa...

Tänk att man får leva i en tid då allt blir uppenbarat: Att vi är slavar åt en herrespindel! Fy fan va´läskigt! Stackars Island! Stackars Lettland! Stackars alla utsugna människor. Hur länge ska det ta innan självgoda nationalekonomer och ekonomijournalister ska få poletterna att ramla ner. Hur dumma får dom bli?
Stackars amerikanare som inte begrier ett skit!

JANNE sa...

Ny efter den sista "utbetalningen" 2008 ha ju tom main stream ekonomer börjat ifrågasätta systemet.

"Fiat money vampire kanske behöver regleras på något sätt, FED kanske måste reformeras... men vi vet inte hur!"

Jag har sedan hört amerikanska konstititutionspartister och ekonomer skrika/skriva om FED:s lekar och hemliga utbetalningar under krisen etc.

Bankvälde kanske idag vore en bättre term för det samhälle vi lever i dag, än demokrati.

Det förklarar ju varför företagens gossar inom politiken är så villiga att lägga våra samhällen till rätta för just bankerna/investmentbankerna och deras miljadärklienter och miljardärpolicymakers.

Så fina middagar på franska slott och vilka partyn i Dubai!??
Och sen att gå på hemliga konferenser är förstås spännande!!

Utan central bank fiat money engine, ingen "global governance".

"Hur ska det gå för världen om länder har självständighet att sköta sina egna ekonomier?

Hjälp, haha!, tänker Bernanke, Soros och Krugman och liberalvalsarna."

Utan demokrati, globalisering?
Demokrati utan globalisering?

Vi ska betala för våra skulder en dag. Och de måste bedragarna med.

Bra inlägg!