onsdag 1 april 2009

Statsskulden skall inte betalas tillbaka..

Hör och häpna. "Skulden behöver inte avkortas"- säger i varje fall en av de ledande ekonomisterna i Finland, Jaakko Kiander på Löntagarnas Forskningsinstitut i en artikel som publicerade i Taloussanomat (finsk ekonomitidskrift)

Enligt honom, skrämmer man igen finnarna med att statsskulden växer - och detta leder till inbesparingar och skatteförhöjningar. Det hela handlar trots allt, enligt honom, om ett missförstånd. Missförståndet grundar sig på finnarnas kulturarv.

Kiander fortsätter, med att konstatera att ifall staten framöver har en skuld på 100 mrd euro är räntan bara tre miljarder i året - och det lär vara detr samma som ingenting då man jämför med landets bruttonationalprodukt. Tre miljarder vore endast 1.6 % av BNP. Och ekonomin växer ju dessutom.

Kiander pratar sedan om England som var ytterst skuldsatt efter Napoleonkrigen - och har kvar en stor del av skulden från den tiden.

**

Min egen spontana reaktion till detta resonemang är att Kiander inte alls tycks inse att skulden ju växer årligen enligt principen ränta på ränta och fördubblas med 5% ränta på bara 14 år.

Dessutom då vi ju vet att de banker som lånar diverse stater lån - ingalunda har några verkliga pengar - utan skapar dem enligt fractional reserve banking (rättare sagt "zero reserve banking") - ex nihilo - efter att man bokat en stats skuldsedlar som en ny tillgång i balansen. Pengarna "skapas som en bokföringsåtgärd" som motvikt till tillgången ur tomma intet. Och sedan är det bara att luta sig tillbaka om invänta de årliga räntemiljarderna....

Skulle folket bara veta hur vissa kretsar (internationella storbanker) använder alla stater används som uppsamlare av förmögenhet just via den oskyldiga statsskulden ...

Tur att inte folk känner till detta - annars hade vi omedelbar revolution. Och tja om jag inte gissar fel så skulle väl hela riksdagens samtidigt bli utbytt. De invalda vore sådana personer som inte godkänner detta systematiska svek mot folket och mot skattebetalarna.

Ett smakprov på finska ur artikeln:

Suomalaisia pelotellaan taas valtion velan kasvulla – se pakottaa leikkauksiin ja veronkorotuksiin. On kuitenkin väärinkäsitys, että valtion pitäisi maksaa velkansa takaisin, sanoo Palkansaajien Tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. Väärinkäsitys perustuu hänen mukaansa suomalaiseen kulttuuriperintöön.

4 kommentarer:

HCA sa...

Riksgälden:
"Det finns inga politiska ambitioner att betala av hela statsskulden i Sverige.
Det finns inte heller någon bortre tidpunkt då skulderna måste betalas."

"Räntebetalningarna för statsskulden finansieras genom statsbudgeten. Lån som löper ut betalas genom att vi tar nya lån. Statens största tillgång är framtida skatteintäkter. Det viktigaste för betalningsförmågan är att skatteintäkterna räcker till statens alla åtaganden, både till utgifter och till skulder."

https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/TwoColumnPage____618.aspx

Bara detta borde få samtliga att bli tvärförbannade.
Det även utan det faktum att vi betalar ränta på pengar som egentligen inte funnits...

Lars Osterman sa...

jajamen Hans,

En för mig ny utveckling är den som nu sker i USA enligt Ellen Brown.

Staten lär nämligen få tillbaka 85% av alla räntor man betalar till Federal Reserve System - så alla pengar FED just nu skapar åt staten blir s.g.s. räntefria enligt Ellen Brown i hennes senaste artikel.

Dethär är ett steg i rätt riktning, menar hon. Följande steg blir att banken helt förstatligas och tvingas in under Treasury..

se Web of Debt välj sedan Articles.

Dethär är jämförbart med att Svenska Riksbanken skulle skapa pengar åt regeringen på samma vis - och - räntorna skulle tillfalla staten själv. Man skulle s.a.s. låna åt sig själv.

EU-fördraget á la Lissabon lär dock förbjuda detta. Likaså OECD-avtalet. Så det är inte alls svårt att gissa "vem eller vems hantlangare" som skrivit ihop texten till dessa avtal.

Svar: tesuH dlihcshtoR föstås !

Josef Boberg sa...

"...EU-fördraget á la Lissabon lär dock förbjuda detta. ..."

Apropå EU...

Andreas sa...

Angående G20 mötet:

http://playrapport.se/#/video/1506582

Det verkar som om det går åt rätt håll i alla fall.