tisdag 5 januari 2010

Aftonbladet: Islands president vägrar förslava islänningarna

Aftonbladet idag.

Islands president stoppar Icesave

Stockholm. Islands president Olafur Ragnar Grimsson förklarade i ett tv-sänt tal på tisdagen att han avvisar Icesave-avtalet om miljardkompensationer till brittiska och nederländska sparare.

Avtalet hade röstats igenom av parlamentet alltinget men måste godkännas av presidenten. Det är ytterst ovanligt att Islands president lägger in veto mot lagförslag och hans beslut väntas leda till en ny politisk kris i Island.

Avtalet är ett förhandsvillkor för de utländska lån, bland annat från Sverige, som Island behöver för att ta sig ur finanskrisen. Men det folkliga motståndet har varit mycket stort.

Demonstranter har samlats utanför alltinget och utanför presidentens residens med krav på veto och en folkomröstning.

Presidenten sade också att han kommer att låta frågan om avtalet avgöras i en folkomröstning.


Läs även: Bloggen "Se verkligheten" om samma sak

2 kommentarer:

HCA sa...

Som jag misstänkte, så är detta som nyhet förpassat till arkiven redan... Komiskt bisarrt faktiskt.
Sen funkar inte din länk heller vad jag kan se...

Det som är så sabla bra med detta, är att iom en folkomröstning så kommer många tusen Isländare (å andra med troligen) att sätta sig in i detta med IMF i synnerhet och pengar i allmänhet..

John Perkins lär bli ofta rekommenderad för de som inte vet ännu exempelvis.

Är det i Island den stora bubblan riskerar brista?
Eller händer något stort innan som kullkastar en folkomröstning?
Det är snart OS, å det skulle inte försvåna mig om det skedde något överjävligt där...

Fast, det trodde jag om OS i Kina med, så jag hoppas jag har fel nu också..:/

Lars Osterman sa...

OK..denhär fungerar:

island i hbl

Island gör sig redo för folkomröstning
Publicerad: 06/01 17:04 ›uppdaterad: 06/01 17:12

Den 20 februari är sannolikt det datum då islänningarna får ta ställning till det omdiskuterade Icesave-avtalet. Folkomröstningen ordnas på grund av presidentens veto i tisdags.

Det isländska alltinget har kallats in till extramöte på fredagen för att behandla folkomröstningsfrågan, uppgav en av statsminister Johanna Sigurdardottirs medarbetare för AFP på onsdagen.Enligt tidningen Morgunbladid förbereder regeringen nu en speciallag för att kunna ordna folkomröstningen. Då får medborgarna ta ställning till Islands löfte om att ersätta Storbritannien och Nederländerna med cirka 4 miljarder euro för de förluster som drabbat britter och nederländare som sparat på kriskraschade isländska bankkonton.Avtalet godkändes av parlamentet på nyårsafton men stoppades av president Olafur Ragnar Grimsson i tisdags, då han vägrade att skriva under det.Opinionsundersökningar tyder på att det isländska folket kommer att säga ett kraftfullt "nej" till avtalet. Storbritannien har redan varnat för att det i så fall kan leda till "internationell ekonomisk isolering" och få negativa konsekvenser för Islands ansökan om medlemskap i EU.Trots presidentens veto har både han och regeringen lovat att Island ska ta sitt ansvar i Icesave-frågan. Förhandlingar om ett nytt avtal med Storbritannien och Nederländerna kan ändå komma att dra ut på tiden.– Det kan tidigast ske efter valet i Storbritannien i maj, gissar isländske ekonomiprofessorn Thorolfur Matthiasson för norska nyhetsbyrån NTB.