måndag 15 september 2008

Aftonbladets bloggforum: Skiten rasar nog snart!


TANKAR OM PENGAR:

Skiten rasar nog snart!

"När en bank gör en förlust måste den minska utlåningen med 10 gånger det beloppet i omvänd fraction reserve banking för att hålla balansräkningen (detta då de hitta på tio gånger förlustbeloppet i nya lån genom fractional reserve banking). Det blir med andra ord en tvärnit i kreditgivningen och bankerna jagar kontanter för att täppa till hålen."

3 kommentarer:

Micke sa...

Tänkte bara styrka det jag skrev. Från Ellen Browns senaste artikel:

"Loss of bank capital works as leverage in reverse: at a capital requirement of 10%, $1 lost in capital wipes out $10 in loans."

Länk

Jag har hört Professor Roubini säga samma sak.

Återigen, tack för all bra information!

Lars Osterman sa...

OK ..låter bra. Krediten försvinner 1:10 men inte pengarna. Enligt Michael Rowbotham så är det nämligen så att pengarna inte försvinner utan dom kommer in på bankens egna konton som på något sätt finns utanför det hela.

Micke sa...

Egentligen är ju allt bara krediter och inte pengar. Men det borde ju vara riktigt i så måtto att när Nisse köper ett hus av Nissa för en miljon som banken skapar såsom kredit blir Nissas fordran på miljon kronor en skuld för banken och Nisses skuld till banken en tillgång för banken. Så om Nisse inte kan betala sin skuld (är lika med tillgång för banken) kommer Nissa ändå har kvar sin fordran på banken på 1 miljon. Eller är jag ute och cyklar?

Då förlusten gav 10% täckning till dessa lån måste banken minska utlåningen med tio gånger förlustbeloppet för att hålla sig till de 10% i täckning. När lån ska omförhandlas kan banken inte "erbjuda" nya lån. D.v.s tvärniten i utlåningen vi ser.