onsdag 17 september 2008

Maken på fräckhet: Bankerna vill ha rätt att höja räntor på gamla lån

Hbl skriver idag på sin nätsida:

Bankerna vill ha ensidig räntehöjningsrätt

Bankerna vill ha rätt att ensidigt höja räntorna till och med för vanliga bolån, skriver Turun Sanomat.

Bankerna vill komplettera lånevillkoren med en paragraf som tillåter en ensidig räntehöjning om bankens kapitaltäckning är i fara

Har man hört på maken ? Först trollar dom pengarna från ingenstans, kräver ränta och säkerhet trots att dom de fakto inget förlorar om låntagaren inte klarar av att amortera. Banken förlorar ju i värsta fall bara en del av de pengar som man önskat få in. (som om jag plockade jordgubbar, åkte till torget med dem - inte får det pris jag vill ha för dem - klagar över det - och vill att staten stiftar en lag som tvingar mina kunder att betala det pris jag vill ha)

Och nu försöker man ordna det så att man ensidigt kan fingra på räntan trots att låneavtalet ju binder banken. Man vill liksom ha specialrättigheter.

Tyvärr kan vi räkna med att bankerna får som dom vill - för polikerna går i deras ledband.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Klart att politikerna går i deras ledband, dom är ju mutade/betalda att göra det. Undrar hur mycket dom fick som ordnade så våra pensionspengar pulviriserades till värdelösa aktier?
Häng dom högt, djävligt högt :-(

Micke sa...

Om bankerna vill ha det lagstiftat i Finland att de kan höja räntan när de har taskigt i kassakistan - varför inte införa en lag som säger att kunden ensidigt kan sänka räntan när hans kassakista tryter och han inte längre kan betala av räntan på lånet till huset?

Anonym sa...

En intressant artikel med en koppling alla inte gör: 9-11 and the Crisis on Wall Street

Josef Boberg sa...

Tja - så här skall det väl funka i en demon-Demokrati - eller ? :-)

Lars Osterman sa...

Du har så rätt Josef. Eller låt oss kalla det oligarkisk ekonomi.

Så som det nu är privatiseras alltid vinsterna och dividenderna - medan förlusterna efter risktagningarna socialiseras. Vinster till de rika. Förlusterna till statsskulden.

Men folket vaknar ännu och kräver ändring.

Josef Boberg sa...

Som Taaack för Ditt goa svar ! /Josef