fredag 28 september 2007

Om dagens förbudslag

Förbudslagen gällde i Finland från 1919-1932. Den innebar att all alkoholförsäljning var förbjuden. Enligt Wikipedia :

"En stor miss i finsk politik var förbudslagen 1919-1932. Brottsligheten och alkoholkonsumtionen ökade rekordartat under dessa år, och 1929 uppskattade man mängden olagliga utskänknings-ställen i Helsingfors till flera hundra. Förbudslagen upphävdes först efter en folkomröstning 1932."

Presidentkandidat Ron Paul utfrågas om hur han ställer sig till kriget mot droger,"the war on drugs". Hans svar kan överraska mången nordbo som tilldelats propaganda om enbart det goda i förbudslagen. Men faktum är att fängelserna i USA kryllar av folk, oftast svarta som haffats för innehav.

Ron Paul konstaterar: "Förbudslagen mot alkohol fungerade inte - förbudslagen mot droger fungerar inte heller."

Videostumpen innehåller även frågan om hur ser på dödsstraffet. Svaret torde tillfredsställa oss nordbor som inte undertecknar dödsstraff.Tolka inte nödvändigtvis detta som att vara för droger. Men den politiska frågan är om inte de ständigt ökande resurserna och kostnaderna redan har börjat överstiga de verkliga skadorna ?

Dessutom bildar det kriget mot droger en evig kamp som aldrig kan ta slut. Möjligheterna till maktmissbruk är stora. (Vem som helst kan i princip haffas om nån planterar en påse vitt mjöl i hans bil eller hem) Men - jag inser nog att den allmänna opinionen knappast vore för nån ändring av förbudslagen vi har idag. Minns dock att man t.ex. Holland tillåter droger:

The drug policy of the Netherlands is based on 2 principles:

  1. Drug use is a public health issue, not a criminal matter
  2. A distinction between hard drugs and soft drugs exists
Enligt uppgift är dock världen på väg mot en liberalisering Belgien, Tyskland och Schweitz har visat tydliga tecken på att följa Holland i spåren.

Inga kommentarer: