måndag 8 oktober 2007

Venezuela

Några plock från en intressant blogg:

"Efter att ha tillbringat min semester i Venezuela, där jag jobbade med ett IT projekt kan jag meddela att processen fortgår med oförminskad kraft och stor stöd bland befolkningen. För nuvarande stödjer 7 av 10 Venezolaner presidenten och den Bolivarianska processen.I slutet av juni försökte några våldsverkare, med stöd av maffian i Washington ställa till bråk men fiaskot var värre än vad jag trodde det var möjligt."

"I januari 2008 ska en valutareform träda i kraft som är tänkt både att ge stadga åt Bolivar (deras valuta) och avstyra inflationstrycket. Dessutom tar den politiska makten kontroll över Centralbanken för att återföra den under politisk och demokratisk kontroll.

Kommentar: Det räcker inte att centralbanken förstatligas och läggs under demokratisk kontroll. Nej, det viktigaste är att regeringen verkligen ANVÄNDER centralbankens ränterfria lån och inte lånar mot ränta av affärsbanker i hemlandet eller utomlands.
President Hugo Chavez reformer och socialisering av oljeindustrin har ju som känt lett till att han flera hotats av USA. CIA försökte ordna en kupp redan 2002. Men Chavez tog sig tillbaka till ledningen. Om Ron Paul väljs till president blir det troligen ett abrupt slut på USA:s inblandning i andra staters affärer. Ron Paul har sagt att han utrikespolitik vore baserad på en linje som utgår från icke- inblandning.

En kuriositet är att bensinpriset i Venezuela lär ligga på en nivå som motsvarar ca 13 cent per liter. Fortum lär sälja bensin till utlandet för liknande priser.

Inga kommentarer: