torsdag 22 november 2007

Intressant debatt om pengar på Aftonbladet
http://forum.aftonbladet.se/thread.jspa?threadID=12914&start=30

"Privatbankerna har skapat mycket pengar från ingenting länge nu. Penningmängden har ökat med mer än 50% sedan 2005 - det mesta har tryckts in i bobubblan. Mer pengar gör dem mindre värda - det är det som skapat inflationstrycket..
Kan mycket väl bli som i början av 90-talet då privatbankerna fick ammas av mamma staten då de lånat ut för mycket pengar som de inte hade. Bankerna har max 2-5% kapitaltäckning."

***

"Hur har penningmängden ökat med 50% sedan 2005? Hur har de kommit till?

De pengar privatbanken har disponerade på centralbanken är s.k "high power money". Utifrån dessa kan privtbanken skapa 9 gånger så mycket krediter. Så 11,11 kr på riksbanken blir 100 kr på banken som banken kan låna ut. Genom fractional reserve systemet blir de utlånade pengarna intäckter på ett annat ställe i banksystemet och kan lånas ut en gång till ( nio tiondelar om fractional reserve kvoten är 1:9) o.s.v. I slutändan av denna minskade serie kommer banksystemet ha skapat 1000kr från de 11,11 de lagt in på riksbanken.

Numer finns vägar för att helt kringå fractional reserve kvoten för bankerna. Så privatbankernas gräns för hur mycket pengar de kan skapa begränsas bara av hur mycket de kan sätta folk i skuld."

Inga kommentarer: