torsdag 11 oktober 2007

Destruktiv Ekonomi på Fallrepet ?


Vår utgångspunkt i skrivande stund år 2007, måste först kunna erkännas vara den att vi som ett kollektiv ekonomiskt sett kan ses som bankernas skuldslavar. (artikeln hänvisar till läget i Sverige)

Fast frågar vi runt torde mycket få ens begripa vad frågan innebär.
Men - vem är väl en bättre slav än den som inte fattar sin usla roll utan tror sig vara fri.
Pengar är energin i sociala system. Den som kontrollerar pengarna kontrollerar också vårt öde.

Verkligheten är dock den att bankerna tillsammans äger 97-98 % av alla pengar i omlopp. Den resterande lilla delen är mynt och sedlar som Svenska Riksbanken spridit ut.

Bankerna har skapat dessa "98% av pengarna" då vi tagit lån eller finare uttryckt "beviljats kredit". Efter att vi fått vår lånesumma på kontot har vi t.ex. köpt vår bil och sålunda spridit ut krediten till diverse andra konton. Pengarna cirkulerar och lånet blir en del av pengarna i omlopp. Men vi har vår skuld till banken. Och den skall återbetalas enligt amorteringsplanen.

På samma sätt har hundratusentals andra personer, föreningar, företag, kommuner, städer samt svenska staten lånat pengar till diverse ändamål - och dessa pengar cirkulerar från konto till konto i dagens Sverige (eller vilket som helst annat nationalekonomiskt system). Pengarna bankerna "lånat" till oss bildar det som kallas "vår penning stock" eller "vår penningförsöjning".(jfr money stock)

Läs hela artikeln


Som jag ser det har mänskligheten lokalt då och då haft möjlighet att lösgöra sig från de grepp som dagens destruktiva ekonomiska system har oss i. Just nu är Ron Paul enligt min mening det bästa kortet att satsa på. Oberoende av vare sig om han ens blir nominerad eller ens vinner
så har han lyft fram dessa synnerligen kritiska frågor i sin valkampanj.

Resultatet är att hundratalstusen hoppeligen debatterar dessa frågor vid kaffeborden, tiotalstusen läser om dethär på internetsidor, tusentals skriver bloggar och för saken vidare enligt bästa förmåga.

Inga kommentarer: