tisdag 3 mars 2009

Sagt om bankkrisen på 90-talet

En artikel om Obama och den svenska modellen innehåller en del pärlor värda att citeras här på bloggen. Som finne undrar man förstås vem denna maktfullkomliga Bo Lundgren riktigt är ?
Har inte Sverige en regering och en riksdag ???


Om den svenska securum-modellen:
Staten tog över bankerna, förstatligade dem, tog över de dåliga krediterna och sålde sedan bankerna igen. Några år senare fungerade bankerna igen. Så när man ser på det, är den svenska modellen bra.
Bo Lundgrens lögner om "svenska modellen"

I ivern att marknadsföra denna omöjliga svenska modell för att lösa bankkriser brukar förre Moderatledaren och ekonomiministern Bo Lundgren hävda att staten fick tillbaka de pengar Bankakuten satsade i lån och stöd till att upprätta Nordbankens Securum och de andra bankernas ryggsäckar. Denna lögn fungerar bäst utomlands, där man inte levt igenom den katastrof som Bo Lundgrens åtgärder ledde till. Hemma vet alla att Sverige drogs ned i en fruktansvärd ekonomisk kris till följd av bankkrisen, där 200.000 industrijobb (20 procent) försvann för gott, vilket har fått till följd en fortgående åtstramning på offentlig sektor och levnadsstandard, i synnerhet för pensionärerna.

Vad Bo Lundgren gjorde var inte bara att ge lån och garantier till krisbankerna. Dessutom tilläts bankerna utvidga sitt räntegap, mellan inlåning och utlåning, till ockernivåer, för att på kundernas bekostnad (och genom avdragsrätten för räntor även på skattebetalarnas) skaffa sig övervinster som kunde räcka till att betala de gigantiska kreditförlusterna på de "nödlidande lånen"som det hette på den tiden. Dessa bankövervinster har tillåtits fortsätta ända till idag.

Dessutom gav Bo Lundgren bankerna tillstånd att direkt plundra sina kunder på tillgångar. Det gjordes genom att bankerna drog in lånen även från skötsamma kunder, som därigenom tvingades i en konkurs, så att bankerna kunde ta över företagens tillgångar. Eftersom bankerna skickade vidare många av dessa företagskonkurser till Securum, kunde även Securum dela på bytet från denna förödande företagsplundring. Totalt gick 40.000 företag i konkurs i bankkrisen.

Bo Lundgrens företagsplundringar går på automatik eftersom finanssystemet är så galet konstruerat, att bankerna måste dra ned på sin kreditvolym om det blir kris och de börjar förlora eget kapital. Regeln är nämligen sådan att bankerna skall ha 8 procents kapitaltäckning. Eftersom de i kreditfesten lånat ut så mycket de kan måste de dra ned nu när de förlorat kapital genom förluster. Bankerna drar drastikt ned sina lån till företagen, i panik inför mycket större befarade förluster än de någonsin tänker berätta om. Därför hjälper inte regeringens påfyllningar av kapital i bankerna för att få igång utlåningen till företagen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_1074847.e24

Lars Osterman sa...

Ja ingeniören, men snubben i artikeln har not fått vissa saker kring bakfoten.

I USA ser vi en helt ny ekonomisk skola, den zimbawiska. Den grundades av Robert Mugabe som lyckats att totalt utplåna sitt eget land. USA följer nu hans penningpolitik; om något går fel, tryck nya pengar. Om det inte hjälper; tryck mer pengar. Om det sedan går ännu värre, tryck ännu mera.

Riktigt så är det ju nog inte. Problemet är ju inte det att det finns för mycket pengar i USA - utan att de skapats provisoriskt mot skuld och skulderna har vuxit enorma. Nyt skapar man då mer och mer penger mot skuld - och GER DOM ÅT BANKERNA. Varför - ja för att bankerna skall kunna skapa ännu mer pengar mot skuldsättning.

det har räknats ut att vi i euro-området har en brist på köpkraft som motsvarar ca 2000 mrd euro/år - dethär är en direkt BRIST på pengar - för pengar = köpkraft.

Den enda lösningen är att det skapas NYA pengar UTAN skuld.

Och det kan göras på två vis:

Europieiska Centralbanken skapar dom och distrubuerar dom UTAN skuld till diverse medlemsländer.

Medlemsländerna skapar dem själva UTAN skuld.

Pengarna bör sedan dels A. distribueras som medborgalön till folket - och dels B. distribueras som direkta stöd til företag - detta företagsstöd skall användas till att sänka konsumentpriserna i motsvarande grad. Allt enligt C.H Douglas anno 1920.

Finns det en anna väg ? Krig ?

Josef Boberg sa...

Bekräftelse på att:

VÄRSTA BROTTSLINGARNA I DAGS DATO :?:
...”Vilka är det idag som faktiskt begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat :?: Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har faktiskt större anledning att frukta regeringar än terrorister och kriminella.” - slut citat härifrån.

Måhända åt hållet tänkvärt, kanske... :idea:

Anonym sa...

Saker och ting hänger ihop!
3P - Pengar, Politik och Pang-pang hänger ihop!
3M - Money, Media and Military hänger ihop!

Så läs:
The Zionist Nexus Linking 9-11 and the Financial Crisis