fredag 4 april 2008

Ron Paul intervjuas av Glenn Beck 1. april

Glenn Beck menar att även han börjar se all anledning att misstänka att penningpolitiken är en stor konspiration. Krascherna 1907 och 1929 som Federal Reserve redan erkänt att man orsakade avsiktligt....och problemen nu.Intressant. Det enda jag opponerar mig emot är Ron Paul smått naiva tro på att de fria marknadskrafterna själva skulle kunna komma till ett naturligt optimum som är bäst för alla, bara dessa marknadskrafter får verka utan inblandning från statsmakten.

Adam Smiths "the hidden hand" är en nyt som redan motbevisats flera gånger om. The hidden hand leder närmast till oligopol eller t.o.m. monopol varvid konsumeterna berövas genom högre priser än vad annars vore fallet.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om din slutsats Lars, men visst är RP oöverträffad när det gäller att pedagogiskt förklara hur penningsystemet fungerar och påpeka dess negativa sidor. Hans hållning när det gäller utrikespolitiken är också mycket ovanlig i USA, liksåm mod att yttra sig i bl a Palestinafrågan utan att slicka r***n på den sionistiska lobyn.

Lars Osterman sa...

Hej på dej ingeniören !

Ja RP är nog bra. Men jag tycker han borde prata mera om affärsbankernas enorma andel av M3. Han har mest bara pratat om FED och hur "man trycker pengar ur tomma intet."

Bankerna andel är mångfaldigt större än FEDs...trots allt.

Här i denna video pratar han äntligen första gången kritiskt om fractional reserve banking.

,)

Anonym sa...

Vadå? Hur har det "bevisats" att en fri marknad inte skulle vara leda till bästa möjliga använding av resurser? Det är ju tvärtom bevisat om och om igen i alla slags sammanhang överallt hela tiden, att politisk styrning misslyckas. Bostadspolitiken skapar bostadsbrist och höjda boendekostnader. Arbetsmarknadspolitiken skapar arbetslöshet och sänkta reallöner. Penningpolitiken skapar prisbubblor och lågkonjunktur. Vårdpolitiken skapar vårdköer. Jordbrukspolitiken fördyrar maten och förstör miljön. O.s.v. Allt politiken tar i, blir skit.

Jämför det med utvecklingen på relativt fria marknader som den för hemelektronik. Man behöver inte vara Einstein för att se vad som funkar. Släpp sossarnas propagandaparoller och titta ut på verkligheten istället!

Anonym sa...

Å andra sidan så är ju politkens syfte aldrig att vara bra för folket. Syftet är bara att koncentrera mer makt till den politiska adeln. Och det har ju all slags politik lyckats med fenomenalt. Särskilt i det här landet där man måste stå med mössan i hand och tigga om lov från statens byråkrater för att få bygga sitt eget hem, sälja en öl eller titta på TV och miljoner andra saker som staten lagt sig i.

Lars Osterman sa...

Var och en som kan sin historia börjande från 1690 inser precis hur "penningväxlarna" ordnat det hela enligt sina villkor.
Fri marknadsekonomi i dagens läge under de finansekonomiska premisser som föreligger är tyvärr en större utopi än kommunismen någonsin var.

Men har du ett torg på landet och har du 10 jordgubbsförsäljare som alla har samma utgångspunkt så - i detta specialläge - fungerar fri marknadsekonomi ofta bra. Men man vet aldrig hur det blir efter en tid försöker nån komma åt de andra och ta över - höja priserna och sänka kvaliteten.

Anonym sa...

Anonym:

Som Lars påpekar så lever vi inte i fri marknadsekonomi utan i en välmaskerad oligarki.

Sen att bostadspolitiken skapar bostadsbrist och vårdpolitik skapar vårdköer är struntprat. Det stämmer bara om politiken går ut på att det ska bli bostadsbrist och långa vårdköer.

Har du aldrig tänkt på att man kanske vill ha bostadsbrist och långa vårdköer? - allt för att lättare få igenom utförsäljning av allmännyttan och vårdinstanser som sjukhus, vårdcentraler osv!

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

Jag hör hela tiden om problemet med dagens pengasystem, men vad är lösningen? Finns det på svenska/engelska så en person som jag kan förstå?

Ett system där vi inte har inflation.

Har fattat att Colonial Script var ett bra system.

http://en.wikipedia.org/wiki/Colonial_Script

Lars Osterman sa...

http://files.meetup.com/409131/Pengar1.pdf

Här finns material på svenska. Det är alltid en tolkningsfråga det där med vad som är bäst.
I min mening fungerade Franklinas colonial scrip, Lincolns greenbacks,
Guernseys räntefria pengar mycket
bra.

Så nyckeln är räntefria betalningsmedel som skapas av statsmakten eller även av lokaladministrationen i en stad.
Medborgarlön är ett demokratiskt och rättvist sätt att sprida ut pengar. All buss- och tågtrafik kunde vara gratis. Likaså statliga och kommunala tjänster. Pengar och (onödigt)lönearbete skulle ha en mindre roll i samhället. Banker behövs inte alls.

Lars Osterman sa...

ps fungerar inte linken så kopiera och klistra in den på adressraden.

Anonym sa...

Lars: skriv länktaggar med versaler ex A HREF= istället för a href=

Lars Osterman sa...

svensk info

Jag tror det lyckades nu.....

Johan Lindén sa...

Anledning till att Ron Paul angriper fed.res. och inte storbankerna är att fed.res är ett organ som har statens uppbackning, och det kan man som kongressman lagstifta bort.

Storbankerna däremot,ägs av dig och mig. Och sålunda inget politikerna kan lägga sig i så lätt.

Även om jag själv kan tänka mig en viss lagstiftning för bankerna så att de skärper till sig.

Hade jag varit storägare i en investmentbank så hade jag sett till att de hade koll på sin likviditet och skuld annars hade jag sålt bolaget. Det är aktieägarna och de som förlitar sig på bankerna som får ta den största smällen.

När allt är över visar det sig vilka banker som hade ett pålitligt system och som därmed belönar sina kunder och aktieägare.

På lång sikt kommer evolutionen programmera oss att inte lite på de stora institutionerna så mycket, men det kan ta tusentals år.