tisdag 11 december 2007

USA: 73.846 soldater har avlidit av olika orsaker 1991-2007 ?


Sanningen är det första offret i ett krig. Många har misstänkt att USA:s regim har hemlighållet de verkliga siffrorna. Och av vad annat än politiska orsaker. Man har envist påstått att de stupades antal är 3.777 och att Gulfkriget krävde mindre än hundra amerikanska soldaters liv.


UPPDATERAT: (omskrivet 15.12)Nu har dock en alternativ sanning läckt ut. En officiell statlig veteranorganisationen har tillsammans med huvudstaben publicerat siffror som är lite svåra att tolka. Endel tolkar sifforna bokstavligen andra vill hitta fel i dem. Hur som helst har USA nu runt 74.000 soldater mindre i livet än vad man hade år 2001. Hur många som dött av direkta orsaker som har med krigen de deltagit i framgår inte helt klart.

"Department of Veteran's Affairs, in conjunction with the Joint Chiefs of Staff, has released the truth because they need the American People to know our military is literally, destroyed."

-73. 846 döda till följd av krigen 1991-2007 (siffrorna innehåller alla dödsfall även trafikolyckor)
-1,6 miljoner permanent handikappade (samma kommentar som ovan)

http://www1.va.gov/rac-gwvi/docs/GWVIS_May2007.pdf

73,846 US TROOPS DEAD (near top of page 6)
1,620,906 PERMANENTLY DISABLED (near top of page 7)

US DEPARTMENT OF VETERANS AFFAIRS ISSUES OFFICIAL REPORT CONFIRMING 73,000 U.S. TROOPS KILLED IN IRAQ SAME GOVERNMENT AGENCY REPORT CONFIRMS 1.6 MILLION "DISABLED" BY THE WAR
Total number of disability claims filed: 1,620,906
* Disability Claims amongst Deployed: 407,911
* Disability Claims amongst Non-Deployed: 1,212,995
Why are the government numbers of 3,777 as of 9-7-7 are so low? The answer is simple, the government does not want the 73,846 dead U.S. soldiers killed in the Gulf to date to be compared to the 55,000 U.S. soldiers killed in Vietnam, lest we all conclude Iraq = Vietnam.


Siffrorna är stora och avviker stort från de officiella som media serverar oss. Detta kunde tolkas som att median är kontrollerad av samma krafter som vill fortsätta krigandet - och samtidigt felinformera allmänheten.

Låt mig citera Kathrine Graham ägare av bl.a. Washington Post - eftersom det visar medians roll som knähund till regimens politik.


Katherine Graham, the late matriarch of The Washington Post, once told a 1988 group of CIA recruits, “We live in a dirty and dangerous world. There are some things the general public does not need to know, and shouldn’t. I believe democracy flourishes when the government can take legitimate steps to keep its secrets and when the press can decide whether to print what it knows.” (källa)

10 kommentarer:

HCA sa...

Mycket intressant.
Om nu så många amerikaner mist livet, hur är det med de civila irakierna?
Man vill ju påskina att det är som mest runt 85 000 civila som dödats ("bara" mellan 2003 till nutid iofs)
http://www.iraqbodycount.org/

Helt ovetenskapligt så kan man se på WW2. Av ca 65 miljoner döda totalt, så var 19 miljoner soldater (källa: Wikipedia).
Det skulle innebära att mer än 280 000 civila skulle ha dödats i irak.
Å andra sidan så har man "räknat" ut att det kan vara så många som 600 000 civila dödsoffer (2006):
http://www.thelancet.com/webfiles/images/journals/lancet/s0140673606694919.pdf

http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=967629

Väntar jag med spänning att få se något om detta i media.
Lär få vänta förgäves...

Lars Osterman sa...

http://www.justforeignpolicy.org/
iraq/iraqdeaths.html


Tillsvidare har runt 1.131.000 irakier dött till följd av den amerikanska invasionen och amerikanernas gärningar. Troligen är största delen av bombdåden mot shia och sunnigrupper de fakto organiserade av CIA & Mossad för att orsaka mera kaos och inbördeskrig.
En del "självmordsbombare" har enligt vissa uppgifter av USA-styrkor blivit tilldelade "ett oskyldigt uppdrag" att köra varor någonstans med bil - och pang !

Vid sidan av 1.131.000 har över på 1 miljon dött till följd av embargot. 4 miljoner lär ha flytt landet norrut.

Vet nu sen. Hoppas förresten att du insåg att siffran 73.486 omfattade precis alla dödsfall 2001-2007 (juli) de flesta har dött på militärsjukhus eller hemma i USA av skador dom ådragit sig i Kuweit & Irak. DU=Depleted Uranium bl a och massvis med självmord bland veteraner. Det har ju numera ofta diskuterats i offentligheten att USA har sån brist på soldater att man öveväger att införa allmän värnplikt igen. (draft)Det om något berättar för oss alla att de officiella siffrorna är lögn.

HCA sa...

Jodå, jag såg att det var 01-07.
De siffror du påvisar är ju ännu värre än jag trodde.

Ja, att övriga världen bara tittar på och låter ett land slaktas är makabert på ett annat sätt.....

Lars Osterman sa...

Ja det är mycket märkligt. Någon tycker tydligen att araber inte är människor med människovärde.
Så länge som sådana attityder existerar kommer det att finnas olika desperata folkrörelsen som anser sig ha rätt att ta till vilka som helst metoder för att bekämpa inkräktarna.
Jag har inte alls svårt att begripa dem.
Som James Galloway säger på en youtube intervju: vi får höra namnet på vareviga stackars israel som blivit med tån i kläm. Men ingen berättar namnen på alla tusentals som israelerna slaktar.
Samma sak gäller i Irak. Pressen bevakar och ser till att amerikanska krigshjältars namn skrivs in i sten men alla civila dom skjutit eller våldtaget skuffas namnlösa i massgravar med bulldozer.

Mikael Wälivaara sa...

För att det inte ska uppfattas som att jag missat den här historien, så kommenterar jag lite här.

Detta är mycket explosiva siffror, om uttrycket tillåts, som inte minst pekar på farorna med DU, men jag har några invändningar mot Lars tolkning.
För det första är ordvalet "stupade" missvisande, eftersom det främst handlar om veteraner som dött av "normala" orsaker hemma i USA. Siffrorna gäller dessutom från 1991 - 2007, inte från 2001...

Runt 56.000 av de 74.000, alltså mer än 2/3 var sådana som var utkommenderade till Kuwait, Irak och Saudiarabien under åren mellan Kuwaitkriget och invasionen av Irak -- en period på 12 år -- alltså soldater som aldrig var inblandade i strid. Eftersom rapporten inte säger något om hur de dött är det mycket möjligt att många omkommit av biologiska, kemiska och radioaktiva gifter i området -- det är till och med högst troligt, med tanke på alla vittnesmål -- men av fler än 5 miljoner soldater har 55.000 dött under 12 år... Det är 1 procent. Då ingår sjukdomar, olyckor, ålderdom, självmord, och allt annat som även veteraner dör av.

Ytterligare ca. 14.000 döda (jag tar siffrorna från minnet så ursäkta om det blir lite inexakt) är veteraner från första Kuwaitkriget, 1991, som var inblandade i några specifika incidenter med ökad risk för långsiktiga skador.

Rapportens samlade antal döda soldater i strid, från 1991 till 2007 anges till drygt 4.000.

Så vi måste vara försiktiga med hur vi hanterar de här siffrorna. Personligen anar jag att den intressantaste populationen finns bland de där 14.000 och bland de 1,6 miljonerna invalidiserade. Där finns säkert många upprörande fakta, som VA-rapporten tyvärr inte ger svar oå.

Men några 74.000 STUPADE är det inte fråga om -- långt ifrån.

Mikael W

Mikael Wälivaara sa...

PS:
Och det allra mest upprörande -- för tydlighetens skull -- är antalet dödade irakier. Och hur de totalt nonchaleras och marginaliseras i statistiken.

MW

Lars Osterman sa...

Mikael,

Tacksam för dina invändningar. Man vet dock inte precis vad som är fallet. Men vad stupat gäller så är det ju nog säkert fel - inte minst för att det ju en eufemism. Ihjälskjuten skulle låta bättre.

Soldater är dock unga män i bästa ålder 18-40. Unga män dör vanligen inte sådär hux flux av en massa andra orsaker. Och jag är bombsäker på att Bush-administrationen gör sitt yttersta för att minimera statistiken över "deaths in combat" . Jag kan när som helst slå vad om att Bushregimen gjort allt den kan för att tona ner och dämpa allt som kan minska värvningen av nya soldater på hemmafronten.

Summan av det hela är dock att USA har 74.000 soldater mindre i livet.
Tror nog inte alltför många av dessa är 70-åriga Vietnam- veteraner...

Om vi jämför med hur många soldater vi i Finland förlorat under samma tid så vore min tippning 20 eller så. Olyckor under värnpliktstidens, trafikolyckor + Libanon och Afganistan osv. Extrapolerar man med 60 enligt folkmängden kommer vi till 1200 st döda....vet nu sen.

Men - jag ändrade på texten i bloggen.
Vi får se om det kommer nya uppgifter från USA som dementerar det hela. Eller i varje fall dementerar de tolkningar jag här närmast hade kopierat från olika håll.

Mikael Wälivaara sa...

Den här typen av räkneövningar blir lätt makabra... Men du har ännu inte ändrat tidsspannet -- det är från 1991, inte 2001.

Och det handlar alltså om alla veteraner som dött -- av vilken orsak som helst -- under dessa 16 år. Det handlar om de unga våghalsarna som kört ihjäl sig i fyllan och villan, det handlar om storrökarna och alkoholisterna bland de stamanställda fanjunkarna, som kunde vara 50+ 1992, det handlar om alla i verkstäder, hangarer, mässar och tygförråd, det handlar om de gamla officerarna, som enligt talesättet "never die, they only smell that way" -- den amerikanska yrkesarmén är faktiskt ett ganska representativt tvärsnitt av vilket företag som helst.

Ska du jämföra med den finska armén, så måste du ta reda på hur många som varit inkallade och stamanställda, som avlidit sedan 1991, även av helt naturliga orsaker. Då kanske vi får fram en intressant statistisk anomali.

Förmodligen har många tusen dött av orsaker man inte vill att vi ska känna till, precis som förmodligen tusentals av arbetarna på Ground Zero dött eller kommer att dö av lungsjukdomar.

Men den här rapporten är så full av statistiska fallgropar, att den är närmast värdelös ur debattsynpunkt. Än så länge i alla fall...

Men vi måste uppmärksamma och diskutera DU -- i Serbien, i Bosnien, i Kuwait, Irak, i Libanon och var man nu än har använt det. Det är en av de mest fruktansvärda krigsförbrytelserna i modern tid.

MW

Kjell G. Holmsten sa...

Ja mycket ideer och arbete lägger du ner på hur många krigsförande soldater som är döda? Hur många oskyldiga civila som är döda är mycket humanare och intressantare att diskutera och få förståelse för! För en motståndsman i Irak är varje död angripande soldat ett plus och varje civil och motståndsman ett minus. Forska i det i stället!
Kellerman

Lars Osterman sa...

Jag begriper inte alls mig på vad du tror dej meddela mig.

Mitt enda intressen här i denna fråga är att utreda sanningen. Jag är bombsäker på att USA´s diverse regimer alltid avsiktligt visat mindre manskapsförluster än vad som är fallet - och det av politiska skäl.

Vad sanningen än är så är den värd att avslöjas.

Jag är enbart skadeglad över att Bush inte har mera resurser att sätta in i sina galna krig som är baserade på lögner.

Jag är lika öppet skadeglad över att dollarn håller på att krascha.

Men jag känner djup sympati för de enskilda soldaterna och för det amerikanska folket som styrts till katastrofens brant.

Jag känner ett djupt förakt för bushregimen, den oligarkisk median och alla som inte verkar bry sig om det enorma civila lidandet i Irak.

I mina ögon är varje irakisk civilperson värd mer än en amerikanska soldat. Soldaten är där som förtyckare och representant för en ockupationsstyrka medan de civila och alla motståndsgrupper gör en god fosterländsk gärning.